ΟΔΗΓΟΣ

Στην Ευρώπη, αν και τα νοικοκυριά είναι πρώτα στη σπατάλη τροφίμων, εκτιμάται ότι το 40% της σπατάλης τροφίμων, εντοπίζεται σε επιχειρήσεις που παρέχουν τροφή, όπως είναι τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ και τα ξενοδοχεία.

Τα ξενοδοχεία αποτελούν ιδανικό πεδίο για δράσεις περιορισμού της σπατάλης, συμβάλλοντας στην αλλαγή ολόκληρου του κλάδου υπηρεσιών εστίασης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικό να αντιληφθούμε πόσο πολύτιμη είναι η τροφή και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μόνο έναν πλανήτη που καλείται να μας θρέψει όλους.

Γιατί δημιουργήθηκε ο οδηγός;

To WWF και η Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων (AHLA), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Rockefeller, δημιούργησαν τον οδηγό, με στόχο την:

-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΜΕΤΡΗΣΗ & ΠΡΟΛΗΨΗ της σπατάλης τροφίμων
-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του προσωπικού ξενοδοχείων για την αντιμετώπιση της σπατάλης
-ΔΩΡΕΑ περισσευούμενων τροφίμων που μπορούν να διατεθούν με ασφάλεια για κατανάλωση

Γιατί να χρησιμοποιήσω τον οδηγό;

Με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στις εγκαταστάσεις σας πετυχαίνετε πολύ περισσότερα από το να σημειώσετε θετικό κοινωνικό πρόσημο και να βοηθήσετε το περιβάλλον: πετυχαίνετε να αυξήσετε την κερδοφορία της επιχείρησης, να κινητοποιήσετε το προσωπικό για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και να ενδυναμώσετε τη σχέση σας με τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα, εντοπίσαμε ότι οι καλές πρακτικές που προτείνει ο οδηγός μπορούν να:

1 Εξοικονομήσουν χρήματα για την επιχείρησή σας.
2 Ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
3 Βελτιώσουν τη σχέση με τους επισκέπτες του ξενοδοχείου καθώς καλούνται να γίνουν συμμέτοχοι στη λύση.

Για ποιον είναι ο οδηγός;

Ο οδηγός περιλαμβάνει εύκολες μεθόδους (π.χ. συστήματα διαλογής και μέτρησης της σπατάλης, συμβουλές κατάρτισης μενού μείωσης της σπατάλης, εκπαίδευση προσωπικού, υλικό για την ενημέρωση των επισκεπτών, διοργάνωση προγράμματος δωρεάς τροφίμων μετά από κάποια εκδήλωση), που μπορούν να εφαρμοστούν από κάθε μορφής μονάδα και φορέα παροχής υπηρεσιών εστίασης, όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα κρουαζιερόπλοια και οι εταιρείες catering.

Συνοδευτικό υλικό

Μαζί με τον αναλυτικό οδηγό μείωσης της σπατάλη τροφίμων στα ξενοδοχεία, είναι χρήσιμο να αξιοποιήσετε μία σειρά από εργαλεία που θα σας διευκολύνουν στην εφαρμογή του προγράμματος, την εκπαίδευση του προσωπικού και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

Βιντεο για την εκπαιδευση του προσωπικου